Verse gember kweken? Zo doe je dat!

Gember kweken? Zo doe je dat!

Gember is nu al een tijdje super populair, niet alleen in Nederland maar in de hele wereld. Het is erg gezond en heeft een unieke smaak waar vele erg van houden. Dit kan zowel in je thee als in een heleboel andere gerechten, maar vele nemen tegenwoordig ook een gembershot. Kan je zelf ook verse gember kweken? Zeker! Hiervoor zou je alleen wel je geduld op de proef moeten stellen.

Inhoudsopgave

Verse gember kweken doe je zo

Ten eerste, kan iedereen een gemberplant kweken. Een gemberplant hoeft namelijk niet naar buiten en kan je dus gewoon in je huiskamer planten. Maar wat heb je nog meer nodig? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een aantal stappen op een rijtje gezet.

Hoe begin je met verse gember kweken?

Om zelf verse gember te kweken is het in ieder geval belangrijk om een biologische gemberwortel te kopen. Koop je er een die niet biologisch is, is de kans groot dat de gemberwortel bestraald is met groeiremmers. Dit zal er dan ook voor zorgen dat de gember niet zal gaan groeien. Kies daarnaast ook voor een gember met knoppen. Hier zal uit eindelijk ook de gemberwortel uit moeten gaan ontkiemen.

gember kweken

Hoe ontkiem je de gemberwortel?

Begin met de gember in stukken te snijden. Let op, dat je de knoppen niet snijdt, deze knoppen moet je namelijk naar boven gericht in een grote pot (minimaal dubbel zo groot als de wortel zelf) leggen en bedekken met een klein laagje water. Blijf dit dunne laagje water dagelijks erbij schenken, en je zult zien dat er binnen een paar weken kleine plantjes op de gemberwortel zitten.

Wanneer kan je de gemberwortel oogsten?

Het is belangrijk om nadat de plantjes zichtbaar zijn geworden regelmatig een scheutje water te geven. Probeer niet te veel water toe te voegen, want dit heeft de gemberwortel niet nodig. Houdt dit proces voor een aantal maanden aan en je zult zien dat op een gegeven moment de bladeren zullen afsterven. Dit is de tijd dat je de gemberwortel kan gaan oogsten.

Mijn geoogste gember is niet bruin?

Dat klopt! In de supermarkt koop je namelijk gedroogde gember. Zo zien ze er dus niet uit als je ze net uit de grond haalt, deze zijn namelijk wit met roze. Wil je toch wel die bruine gedroogde gember hebben, dan kan dat ook. Leg ze dan een paar dagen op de verwarming en dan zullen je wit roze gemberwortels er net zo uit zien als in de supermarkt!

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024