Gezondste groente: Dit is onze top 5

Gezondste groente: onze top 5!

Groentes zijn gezond, dat is natuurlijk al bekend. Maar wat is nou de gezondste groente? Het Voedingscentrum adviseert dan ook om dagelijks minstens 250 gram aan groentes te eten. Elke groente heeft zo zijn unieke pluspunten, daarom is het belangrijk zo veel mogelijk verschillende groentes te eten. Om je een handje te helpen bij het maken van de gezondste keuze voor jou, hebben we in deze blog de top 5 meest gezonde groente op een rijtje gezet. Ook vertellen wij je welke groentes je beter kan overslaan, en geven wij je wat tips om makkelijker aan de dagelijkse 250 gram groente te komen.

Inhoudsopgave

De gezondste groente: Wat zijn volgens ons de gezondste groenten?

Er is zoveel keus als het gaat om groenten, De een vind je misschien wel lekkerder dan de ander, maar wat zijn nou de gezondste groentes? Wij zetten de vijf meest gezonde groente voor je op een rijtje.

1. Is Broccoli een gezonde groente?

Broccoli zit bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze in Nederland erg populaire groente bevat vooral vitamine C, ijzer, magnesium en is rijk aan vezels. Stoom je Broccoli om zoveel mogelijk van deze vitamines en mineralen binnen te krijgen, en twijfel niet om een keer extra op te scheppen. 220 gram Broccoli bevat namelijk slechts 68 calorieën.

2. Spinazie, word je daar sterk van?

Misschien ken je deze gezonde groente wel van de cartoon Popeye, die van deze groente supersterk werd. Een beetje overdreven misschien, maar dit klopt deels wel. Spinazie bevat namelijk calcium en kalium, dat beide belangrijk is voor de werking van je spieren en voor het versterken van je botten.

In spinazie zitten ook de vitamines A, B11 en K. Daarnaast bevat deze groente ook per portie van 100 gram zo’n 2,5 gram eiwit. Misschien niet heel veel, maar laat de Spinazie even slinken en dan kan je hier makkelijk erg veel van eten.

3. Boerenkool, rijk aan vitamine C!

Boerenkool is echt een vitamine bom! Zo is Boerenkool rijk aan Vitamine C, A en K, daarnaast bevat deze bladgroente heel veel antioxidanten. Deze antioxidanten helpen onder andere jou met het beschermen tegen agressieve stoffen die weefsels en cellen kunnen aantasten. Daarnaast is Boerenkool op vele manieren te bereiden. Zo kan je er een stamppot van maken, maar is het ook lekker in je salade of soep.

4. Rode biet niet populair?

Rode biet is misschien wat minder populair, maar heeft enorm veel belangrijke voordelen. Zo is het zelfs zo dat in gebieden waar de biet veel wordt gegeten de levensverwachting gemiddeld hoger is. De betanine in rode biet vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Pak dus snel weer een goed recept erbij en profiteer van deze gezonde groente.

5. Is Gember wel een groente?

Verse gember is een wortelknol, net als rode biet en staat in de schijf van 5. Gember hoort dus zeker thuis in dit rijtje van de meest gezondste groente. Gember heeft een stimulerend effect op je spijsvertering en gaat het misselijkheid tegen.

Gember is verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten, en daarnaast ook bruikbaar op veel verschillende manieren, neem bijvoorbeeld een gembershot of maak er een gemberthee van.

de gezondste groente

Hoe kom je aan 250 gram groente per dag?

Het Voedingscentrum raadt aan 250 gram groente per dag te consumeren. Dit is best veel, al helemaal om in 1 maaltijd te proppen. Probeer dus in porties te denken. Niet alleen tijdens het avond eten kan je groenten consumeren, dit kan namelijk de hele dag door! Maak bijvoorbeeld een groene smoothie zonder fruit met spinazie of een heerlijke smoothie met rode biet, en meng dit aan met een G’nger pure shot of met specerijen die ook erg veel medische voordelen kennen. Voeg bijvoorbeeld wat Kurkuma of Kardemom toe en je hebt een heerlijke healthy smoothie.

Wat is de minst gezonde groente?

Hierboven heb je de top 5 gezondste groente gezien, maar welke groenten kan je nou beter even een keer overslaan? Alle groentes hebben van nature weinig tot geen slechte voedingsstoffen in zich. Helaas is het zo dat groenten vaak niet organisch worden verbouwd. Zo heeft selderij vrij weinig goede voedingsstoffen en kunnen er in niet organisch verbouwde selderij tot wel 64 verschillende soorten pesticiden worden gevonden.

Er zijn ook groentes die simpelweg gewoon minder vitamines en mineralen bevatten, denk hierbij aan sla, komkommer en tomaat. Probeer deze populaire groentes dus eens te laten liggen en kies een gezonde groente uit de bovenstaande top 5!

de gezondste groente

GEMBERSHOT kopen

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024