Gember smaak

Gember smaak

Gember is een veel gebruikte specerij, afkomstig van de wortelknollen van de gemberplant. De smaak van gember is vrij uitgesproken en voor veel mensen lastig te omschrijven. In dit artikel vertellen we je alles over de smaak van gember en geven we je een recept voor één van de meest gebruikte toepassingen van gember: gemberthee.

Inhoudsopgave

Hoe smaakt gember?

Zoals gezegd, is het vrij lastig om de precieze smaak van gember te omschrijven. Er is namelijk geen ‘vergelijkbare smaak’ aan te wijzen, ginger heeft echt een bijzondere en unieke smaak. De smaak van ginger laat zich het beste omschrijven als licht bitter, ietwat sterk, vrij pittig en uitgesproken. Deze smaken komen ook terug in G’nger Pure en in de G’nger Original. G’nger Pure is iets sterker van smaak, omdat dit enkel bestaat uit puur gembersap. Aan G’nger Original is ook druivensap, citroensap en vlierbloesem toegevoegd, dit geeft een iets mildere smaak aan de G’nger Original.

Waarom is gember bitter en pittig van smaak?

De bijzondere en sterke smaak van gember komt tot stand door twee belangrijke stoffen die in de gemberwortel zitten, namelijk gingerol en shogoal [1]. Met name de stof gingerol zorgt voor de vrij pittige smaak van deze wortel. Gingerol is een antioxidant en is het hoofdbestanddeel van de gemberwortel. Gingerol en shogoal zijn niet alleen de stoffen waaraan ginger zijn uitgesproken smaak dankt, maar zijn ook de stoffen die de meeste gezondheidsvoordelen [2] met zich meebrengen.

Gember smaak neutraliseren

Gember heeft dus een vrij sterke smaak, waar veel mensen gek op zijn. Deze smaak kan echter voor sommige mensen al snel te overheersend zijn. De smaak van ginger is op verschillende wijzen te neutraliseren, waardoor je wel gewoon ginger in je dranken of gerechten kunt gebruiken, maar de smaak van ginger niet te sterk aanwezig is. Afhankelijk van de toepassing van gember (bijvoorbeeld in drankjes of in warme gerechten), zijn er diverse manieren om de smaak te neutraliseren. Je kunt bijvoorbeeld extra water toevoegen (bijvoorbeeld in drankjes) of gebruik maken van kokosmelk om de smaak van ginger te neutraliseren (bijvoorbeeld in warme gerechten zoals soepen of curry). 

Gemberthee

Een populaire toepassing voor het gebruik van ginger, waarin de heerlijke smaak van ginger echt tot zijn recht komt, is in de vorm van gemberthee. Gemberthee kun je super eenvoudig zelf maken en er zijn diverse varianten mogelijk. Hieronder vind je een recept voor gemberthee met citroen, een heerlijke variant op de klassieke gemberthee. Deze ingrediënten heb je nodig:

  • G’nger Pure
  • Citroen
  • Kokend water
  • Eventueel honing

Doe eerst één of twee schijfjes citroen in een theeglas, samen met ongeveer 10 ml G’nger pure (liefhebber van sterke gemberthee, gebruik dan 15 ml). Wanneer je houdt van wat zoetere thee, voeg dan ook een theelepel honing toe. Giet vervolgens kokend water over het mengsel in het theeglas. Roer hierna alles in het glas voorzichtig door en laat de gemberthee nog even afkoelen tot deze drinkbaar is. Hierna kun je genieten van jouw zelfgemaakte kopje verse gemberthee met citroen!

Tip: Ben je nog op zoek naar een duurzaam cadeau voor een bepaalde gelegenheid? Onze G’nger gembersap is 100% biologisch en vegan! Onze glazen flessen worden gerecycled en de producten worden geproduceerd in Nederland.  

Wil je gembersap zonder suiker kopen? En de gezondheidsvoordelen van gember ervaren? Dan zit je bij G’nger helemaal goed!

Ashwagandha

Bronnen:

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Gingerol

[2] https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/169662-gember-gezondheidsvoordelen-en-voedingswaarde-van-gember.html

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024