boven de €45 gratis verzending

Gember als smaakmaker

Gember als smaakmaker

Gember een knolvormige wortel met zijn een specifieke smaak is over de hele wereld bekend en heeft daarnaast ook gezondheidsvoordelen. Van curry’s tot gemberthee, gember is een onmisbare smaakmaker in de keuken. In deze blog vertellen we je meer over de rol van gember als smaakmaker.

Inhoudsopgave

Wat is gember?

Gember, afkomstig van de wortelknol van de gemberplant, staat bekend als een veelgebruikte specerij met wereldwijde populariteit. Deze smaakmaker is niet alleen geliefd vanwege zijn culinaire veelzijdigheid, maar heeft ook een sterke associatie met Aziatische keukens, met name in landen als India, Vietnam en China, waar het een alledaags ingrediënt is om gerechten te verrijken met een kenmerkende pittigheid.

Hoe smaakt gember?

De smaak van gember onthult zijn veelzijdigheid, die sterk beïnvloed kan worden door warmte. In zijn rauwe vorm presenteert gember zich als fris, kruidig en licht pikant of zelfs bijtend. Door gember langer te koken, transformeert de smaak geleidelijk naar een zachtere en zoetere afdronk, waardoor het een intrigerend ingrediënt is dat zich aanpast aan diverse culinaire toepassingen.

Wat zijn de voordelen van gember?

Historisch gezien stond gember bekend als een veelgebruikt medicinaal kruid. Het werd ingezet tegen maagklachten en om de huid te verbeteren. Deze knol zit boordevol vitamines en mineralen, en bevat drie actieve stoffen:

  • Gingerol, dat verantwoordelijk is voor de pittige smaak, de lever stimuleert en misselijkheid vermindert.
  • Shogal, met ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Zingiberene, dat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering.

Wist je dat gember ook effectief kan zijn tegen een kater? Het is zeker de moeite waard om het eens te proberen, vooral in combinatie met honing, wat extra verzachting voor de maag biedt.

Hoe kun je gember gebruiken?

1. Gember in thee: Maak eenvoudig gemberthee door de knol in plakjes te snijden en deze ongeschild in kokend water te laten trekken. Voeg meer plakjes toe voor een pittigere smaak. Combineer met munt, citroen, honing, tijm, of zelfs sinaasappel en kaneel voor een verrassende twist.

Tip: Rasp de gember voor meer smaak en zeef de thee voordat je ervan geniet.

2. Gember in soep: Ideaal als smaakmaker bij wortel- of pompoensoep. Schil en rasp de knol en stoof deze samen met de groenten en andere kruiden voordat je alles onderdompelt in water. Let op bij het gebruik van gemberpoeder, omdat dit krachtiger van smaak is.

3. Bakken met gember: Niet alleen voor gemberkoekjes, maar ook heerlijk in een crumble, panna cotta, worteltaart of muffins. Probeer het als smaakmaker in het beslag van gember-citroenmuffins.

4. Gember in marinade: Rasp de gember en meng deze met sojasaus, geperste knoflook en fijngesneden chilipeper voor een smaakvolle marinade. Ideaal voor het marineren van runderreepjes of het bakken van portobello’s.

5. Gember als basis voor kokossaus: Rasp de gember en voeg deze samen met geperste knoflook toe aan kip voor een heerlijke basis voor currysaus of kokossaus met tandoorikruiden.

6. Gefrituurde gember: Snijd reepjes gember in dunne plakjes en vervolgens in julienne om te frituren in een laagje olie in de wok. Een smaakvolle toevoeging bij een stukje vis.

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Wil jij op de hoogte blijven van de lekkerste G’nger recepten en nieuwe producten?
Schrijf je dan nu in!

© 2024