Het gebruik van gemberpoeder

Het gebruik van gemberpoeder

Gember is een populaire specerij die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde en keukens over de hele wereld. Gember heeft veel voordelen voor de gezondheid, zoals het verlichten van misselijkheid, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering. Naast verse gemberwortel is gemberpoeder ook een veelgebruikte variant in de keuken. Het wordt gemaakt door gedroogde gemberwortel te malen tot een fijn poeder. In deze blog zullen we dieper ingaan op de voordelen en toepassingen van gemberpoeder.

Inhoudsopgave

Gemberpoeder

Je kan gemberpoeder op veel manieren gebruiken. Maar vaak wordt het gebruikt als smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten. Het heeft een krachtige en karakteristieke smaak die varieert van zoet tot scherp en een aroma dat vergelijkbaar is met verse gemberwortel. Gemberpoeder is gemakkelijker te bewaren en te gebruiken dan verse gember, omdat het veel langer houdbaar is en gemakkelijker te doseren is.

Naast de culinaire toepassingen, heeft gemberpoeder ook vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verlichten van pijnlijke menstruatiekrampen, het verminderen van spierpijn en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Gemberpoeder heeft ook een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij het bestrijden van infecties en verkoudheid.

Gebruik gemberpoeder

Er zijn verschillende manieren om gemberpoeder te gebruiken in gerechten. Het kan worden toegevoegd aan gebak, smoothies, thee en soepen. Gemberpoeder kan ook worden gebruikt als smaakmaker in vleesgerechten, zoals stoofpotjes en curry’s.

  1. Thee: voeg een theelepel gemberpoeder toe aan een kopje heet water en laat het trekken. Voeg eventueel wat honing toe voor extra zoetheid.

  2. Gebak: voeg een theelepel gemberpoeder toe aan gebak, zoals koekjes of cake, voor een extra smaakdimensie.

  3. Smoothies: voeg een snufje gemberpoeder toe aan je favoriete smoothie voor een pittige kick.

  4. Vleesgerechten: voeg gemberpoeder toe aan vleesgerechten, zoals stoofpotjes en curry’s, voor extra smaak.

  5. Soepen: voeg een snufje gemberpoeder toe aan soepen voor extra smaak en om verkoudheid te bestrijden

Het is belangrijk om te onthouden dat gemberpoeder niet altijd geschikt is voor iedereen. Overleg het gebruik ervan met je arts.

 
Gemberpoeder

Gemberpoeder zelf maken

  • Verse gemberwortel
  • Keukenmachine of rasp
  • Bakpapier
  • Oven

Verwarm de oven voor op 50-60 graden Celsius. Schil de gemberwortel en rasp deze fijn met behulp van een rasp of keukenmachine. Leg de geraspte gember op een vel bakpapier en spreid het uit in een dunne laag. Plaats het bakpapier in de oven en laat de gember drogen totdat het volledig droog is. Dit duurt meestal 2-3 uur. Haal de gember uit de oven en laat het afkoelen. Doe de gedroogde gember in een keukenmachine en maal het tot een fijn poeder. Bewaar het gemberpoeder in een luchtdichte container op een koele, droge plaats.

Je zelfgemaakte gemberpoeder kan nu worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals thee, gebak, smoothies, vleesgerechten en soepen.

Wil je gembershots kopen? Check dan onderstaande shop!

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024