Gingerbread koekjes bakken

Gingerbread koekjes bakken

Zelf je koekjes bakken is altijd het leukst, maar gingerbread koekjes zijn extra leuk. Deze koekjes die vaak als poppetjes zijn gevormd zijn ook erg leuk om te versieren. De koekjes kennen een unieke zoete smaak met gember en kaneel, en het recept is super simpel!

Gingerbread poppetjes recept

Ten eerste is het natuurlijk super belangrijk dat je het deeg kan verdelen in de goeie vormpjes. Meestal is dit een vormpje van een poppetje, maar je kan ze zo vormen zoals jij dat zelf wilt. Vergeet dus niet zo’n uitsteek vormpje in huis te halen, voordat je de gingerbread koekjes gaat bakken!

Inhoudsopgave

Ingrediënten

ca. 20 stuks.                                  
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 tl gemalen gember
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl nootmuskaat
 • 1 snufje zout
 • 75 gr roomboter
 • 50 gr schenkstroop
 • 1 ei
 • 50 gr bruine basterdsuiker
 • 1 pak royal icing
 • 1 spuitzak
 • 10ml G’nger Pure gembersap?*

 

* De ingrediënten met een sterretje zijn optioneel!

Gingerbread maken

bereiding gingerbread koekjes

 1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, en meng deze met de suiker en schenkstroop. Neem het ei en split de dooier van het eiwit en voeg de dooier toe aan het mengsel. Als je houdt van een sterke gembersmaak voeg dan ook de 10ml G’nger Pure toe.
 2. Pak een aparte kom en meng hier de bloem en de andere kruiden door elkaar.
 3. Meng het botermengsel en het bloemmengsel door elkaar en kneed deze tot een bal. Verdeel vervolgens deze bal in 2 stukken deeg en laat dit minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
 4. Rol de 2 plakken deeg uit tot 2 plakken van ongeveer 5 millimeter dik. Steek hier de koekjes uit en bak deze koekjes in 16 minuten af op 160 graden.

Gingerbread koekjes versieren

De heerlijke koekjes zijn natuurlijk nog niet af, de koekjes moeten namelijk nog versierd worden. Haal hiervoor royal icing en kies wat bak versieringen naar keuze. Doe de royal icing in de spuitzak en spuit de icing zoals jij het wilt op de koekjes. Nu de gingerbread poppetjes ook de looks hebben, zijn ze klaar om gegeten te worden!

 

Is gingerbread hetzelfde als speculaas?

Hoewel gingerbread en speculaas beide worden gekenmerkt door hun kruidige smaak en aroma’s, zijn het twee verschillende soorten koekjes die hun eigen unieke kenmerken hebben.

Gingerbread is een zacht en cake-achtig koekje dat voornamelijk bestaat uit bloem, melasse en specerijen zoals gember, kaneel en kruidnagel. Het heeft vaak een donkere kleur en wordt traditioneel gegeten in Engeland en de Verenigde Staten, vooral tijdens de feestdagen. Gingerbread wordt soms ook gebruikt als bouwmateriaal voor het maken van peperkoekhuisjes.

Speculaas daarentegen is een droog en knapperig koekje dat wordt gemaakt van bloem, boter, suiker en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Het heeft een kenmerkende vorm dankzij de speculaasvormen waarin het wordt gebakken en is vooral populair in Nederland, België en Duitsland, waar het traditioneel wordt gegeten in de aanloop naar Sinterklaas.

Dus, als je van gekruide koekjes houdt, is het belangrijk om te weten welke soort je wilt – een zacht en cake-achtig gingerbread of een knapperige speculaas. Maar ongeacht welke je kiest, kun je genieten van de unieke en heerlijke smaken van deze traditionele lekkernijen!

Gembershot kopen

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024