Ginger wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Ginger wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Ginger, ook wel bekend als gember, is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het is een veelzijdige kruid met een rijke geschiedenis in zowel de keuken als de traditionele geneeskunde. Het wordt al duizenden jaren gebruikt en heeft talloze gezondheidsvoordelen en culinaire toepassingen. In deze blog vertellen we je meer over ginger en waarvoor je het kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Waar komt ginger vandaan? 

Ginger is afkomstig van de wortelstok van de Zingiber officinale-plant, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het heeft een scherpe, pittige smaak en een licht zoete geur die zowel in zoete als hartige gerechten kan worden gebruikt. Het kan vers, gedroogd, gemalen of in poedervorm worden gebruikt in een breed scala aan gerechten, waaronder curries, soepen, marinades, gebak en dranken zoals gemberthee. En daarnaast kan je ook gingershots nemen van G’nger.

Wat kun je allemaal met ginger?

Een van de meest opvallende eigenschappen van ginger is het vermogen om de spijsvertering te bevorderen en misselijkheid te verminderen. Dit maakt het nuttig voor mensen die last hebben van reisziekte, ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap of postoperatieve misselijkheid. 

Naast zijn culinaire toepassingen heeft ginger ook vele gezondheidsvoordelen. Het wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende, antioxiderende, antibacteriële en pijnstillende eigenschappen. 

 1. Spijsvertering: Ginger kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering, het verminderen van misselijkheid en het verlichten van maagklachten. Het kan ook helpen bij het verminderen van gas en opgeblazen gevoel.

 2. Ontstekingsremmend: Ginger heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en zwelling in het lichaam. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van artritis, hoofdpijn, spierpijn en andere aandoeningen.

 3. Immuunsysteem: Ginger kan het immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van verkoudheid, griep en andere infecties.

 4. Huidaandoeningen: Ginger kan helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne.

Naast zijn gezondheidsvoordelen heeft ginger ook culinaire toepassingen. Het kan worden gebruikt om een pittige smaak toe te voegen aan zoete gerechten zoals koekjes en taarten, of aan hartige gerechten zoals curries en soepen. Het kan ook worden gebruikt om warme en kalmerende dranken zoals gemberthee te maken. Hieronder delen we een lekker recept. 😉

Als je ginger wilt kopen, is het verkrijgbaar in de meeste supermarkten en natuurvoedingswinkels. Je kunt kiezen tussen verse, gedroogde, gemalen of poedervormige ginger, afhankelijk van je voorkeur. Ginger is ook verkrijgbaar in sappen en shots die te bestellen zijn bij G’nger.

Kortom, ginger is een kruid met vele gezondheidsvoordelen en culinaire toepassingen. Het is een gemakkelijk verkrijgbaar en veelzijdig ingrediënt dat zowel je smaakpapillen als je gezondheid kan stimuleren.

 

ginger

Ginger thee recept

Gemberthee is een heerlijk drankje die gemakkelijk thuis te maken is.

Ingrediënten:

 • 60ml G’nger gembersap
 • Heet water
 • 1 eetlepel honing
 • Sap van een halve citroen

Instructies:

 1. Kook het water
 2. Voeg de gembersap toe
 3. Voeg honing en citroensap toe naar smaak
 4. Roer goed en geniet van je heerlijke gemberthee

Tips:

 • Voeg een kaneelstokje of wat muntblaadjes toe voor extra smaak en aroma.
 • Als je van een pittige smaak houdt, voeg dan meer gember toe
 • Als je de gemberthee wat romiger wilt maken, kun je ook een scheutje amandelmelk of kokosmelk toevoegen

Probeer dit eenvoudige recept voor gemberthee en ontdek zelf hoe rustgevend en heerlijk dit drankje kan zijn.

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024