Kurkuma smaak
Kurkuma staat met zijn opvallende gele kleur bekend om dat het veel gebruikt wordt in de keuken. Kurkuma wordt al jarenlang gebruikt als kleurstof omdat het zo’n intense kleur heeft. In deze blog vertellen we jou wat de kurkuma smaak is, hoe je het kunt gebruiken en waar het goed voor is.
Inhoudsopgave
Kurkuma
Zoals eerder gezegd wordt kurkuma veel in de keuken gebruikt, denk aan een curry, in een omelet, rijstgerecht of vleesgerecht. Deze bijzondere specerij heeft zijn gele kleur te danken aan curcumine.
De smaak van curcuma
De smaak van curcuma is ontzettend speciaal. Het is een super kruidige en smaakvolle specerij. Maar je hoeft er niet teveel van te gebruiken omdat een kleine hoeveelheid al ontzettend veel pit geeft. Wanneer je kurkuma gebruikt in een curry heeft het een aromatische milde maar een tikkeltje scherpe smaak. Het heeft iets weg van mosterd en peper, maar dan een stuk minder intens. Kurkuma is ook goed te gebruiken met zeevruchten en zeker bij vlees is deze specerij ook niet te missen. Pas wel op met je kleren want deze geelachtige specerij is lastig te verwijderen.
Manieren om kurkuma te gebruiken
- Ten eerste kan je kurkuma natuurlijk gebruiken in een curry
- In thee
- In je soep
- Door je smoothie voor een extra boost
- Door je omelet
- Hummus met kurkuma
- Rijst met kurkuma
- Door een gerecht met zeevruchten
- Kurkuma als specerij met groenten
- In een gembershotje
Waar is kurkuma nou precies goed voor?
- Het werkt ontstekingsremmend [1]
- Als antioxidant [2]
- Mensen met gewrichtsklachten kunnen baat hebben bij kurkuma [3]
Kurkuma gember thee
- 10 ml G’nger Original
- Verse kurkuma
- Limoen
- Heet water
- Eventueel agave siroop
Doe alle ingrediënten in een glas, voeg hier heet water aan toe en knijp hier een halve limoen boven uit. Laat even trekken en voeg agave siroop toe naar smaak.
Tip: Op onze website kan je ook kant en klare gingershots online shoppen!


Kurkuma shot
- Halve limoen
- G’nger gembersap
- Kurkuma poeder
Doe de gembersap in een shot glaasje, voeg de kurkuma poeder toe en knijp een halve limoen uit. Mix en voilà!
Bronnen:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636482/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27533649/