Oplossing prikkelbare darm syndroom

Oplossing prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een darmaandoening waar zo’n 5% tot 20% van de Nederlandse bevolking [1] in enige vorm last van heeft. PDS is een chronische darmstoornis waarbij er een verstoring is in de natuurlijke darmbeweging. Dit veroorzaakt verschillende klachten, van verstopping en buikpijn tot gasvorming en diarree. In deze blog oplossing prikkelbare darm syndroom  vertellen we je meer over PDS, wat het is en wat kan helpen tegen PDS.

Inhoudsopgave

Ernstige PDS-klachten

Sam van der Leest is founding member van G’nger en heeft PDS. Lange tijd heeft zij ernstige PDS-klachten gehad, waarbij zij soms niet eens kon lopen van de pijn. Ook werden er hoge ontstekingswaarden in haar bloed gemeten. In het ziekenhuis kreeg Sam medicatie, die werkte echter kortdurend tegen haar klachten. Vervolgens is zij een zoektocht gestart naar middelen die mogelijk konden helpen tegen haar PDS-klachten.

Prikkelbare darm tot rust brengen

In haar zoektocht naar een remedie tegen de PDS-klachten is Sam uiteindelijk bij gember uitgekomen. Gember staat bekend om de positieve uitwerking op het spijsverteringsstelsel en heeft Sam haar klachten niet geheel doen verdwijnen, maar de ernstige klachten die zij jarenlang ervaarde, aanzienlijk laten verminderen. Gember heeft ervoor gezorgd dat Sam geen opgeblazen gevoel meer heeft en veel minder last heeft van steken en buikpijn. Na het proberen van vele medicijnen en middelen bleek gember echt verlichting van Sam haar PDS-klachten te brengen. 

Wat wel en niet eten bij prikkelbare darm

Wanneer je, in wat voor mate dan ook, last hebt van PDS, zijn er diverse voedingsmiddelen [2] die je beter niet of juist wel kunt eten. Niet iedereen met PDS reageert hetzelfde op bepaalde voedingsmiddelen, daarom is het lastig om een eenduidige lijst met ‘goede’ en ‘foute’ voedingsmiddelen bij PDS op te stellen. Over het algemeen wordt het consumeren van veel ui, knoflook, koolsoorten en zuivel afgeraden bij het ervaren van PDS-klachten. Deze voedingsmiddelen kunnen zorgen voor extra gasvorming in de darmen en hierdoor PDS-klachten uitlokken of verergeren. 

Welke voedingsmiddelen geen invloed hebben op jouw PDS-klachten, is iets wat je het beste zelf kunt uitzoeken door middel van het elimineren en na verloop van tijd herintroduceren van bepaalde categorieën voedingsmiddelen. Op deze manier kun je er zelf achter komen welke voedingsmiddelen ‘veilig’ zijn voor jou en geen (verergering van) PDS-klachten veroorzaken. Oplossing prikkelbare darm syndroom is voor sommige mensen misschien wel gember, maar het kan per persoon verschillen wat de klachten zijn en wat werkt tegen hun klachten. 

Hoelang kan ik gembersap bewaren? Lees je hier. 

 

Oplossing prikkelbare darm syndroom

Bronnen: 

[1] https://spaarnegasthuis.nl/nieuws/leven-met-pds

[2] https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/blogs/pds-voeding/

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024