boven de €45 gratis verzending

Water is essentieel

Water is essentieel

Wat is het toch heerlijk, we mogen weer meer in deze samenleving zijn, en zijn ons alle meer dan ooit bewust van het belang van een gezonde gebalanceerde levensstijl. In deze blog wil ik jullie, als arts en daarnaast promotor van een gezonde levensstijl, graag wat meer vertellen over waarom water essentieel is en het belang van het drinken van voldoende water.

Inhoudsopgave

Werking van water

Water is essentieel voor de werking van ons lichaam. Zo helpt water onder andere de hersenen [2] bij het produceren van hormonen en neurotransmitters en draagt het bij aan de soepelheid van onze gewrichten. Daarnaast bevordert water het afkoelen van de huid tijdens transpiratie en stimuleert het de afscheiding van afvalstoffen in het lichaam. Het is dan ook geen verrassing dat diverse gezondheidsprofessionals het drinken van voldoende water bij diverse klachten benadrukken. Wist je dat maar liefst 1/3e van de Nederlanders té weinig water drinkt? Dit kan, zeker wanneer het warmer weer is en je meer transpireert, voor uitdroging zorgen.[1]

Uitdroging

Uitdroging treedt op bij een netto waterverlies, wat betekent dat je meer vocht verliest dan dat je binnenkrijgt. Het verliezen van vocht kan diverse oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden zijn; overmatig zweten tijdens sporten of warm weer, hoge koorts, braken, of tijdens diarree. Uiteindelijk kan uitdroging voor diverse klachten zorgen, uiteenlopend van verlies van concentratie, tot meer ernstige aandoeningen zoals een hitteberoerte. Regelmatige uitdroging kan zelfs leiden tot een vermindering van de nierfunctie, en derhalve leiden tot ernstige lichamelijk klachten. Dit kan zelfs leiden tot levensbedreigende situaties die onmiddellijke medische behandeling vereisen. [3]

Voordelen van water drinken

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat het dus essentieel is dat je voldoende moet drinken gedurende de dag. Nog een aantal voordelen van het drinken van water onderstaand:

  • Het zorgt voor een optimale concentratie en focus. Ons brein bestaat ongeveer voor 80% uit water en het is dus belangrijk dat je, je hersenen van water voorziet. Met name gedurende de nacht verliezen we veel vocht in ons brein, hierdoor is het belangrijk om iedere ochtend voldoende te drinken om deze voorraad water wederom aan te vullen.
  • Water drinken verbetert de huid. Het drinken van water spoelt afvalstoffen uit het lijf, wat inhoudt dat je dus minder verontreinigende stoffen in je lichaam hebt als je voldoende drinkt. Dit zorgt uiteindelijk voor een mooier uitziende huid, en je zult merken er hierdoor “jeugdiger” uit te zien. [4]
  • Het geeft meer energie, en een positieve gemoedstoestand. Door het drinken van voldoende water verhoog je je energieniveau en daarmee je gemoedstoestand. Je gaat merken dat je “goede voornemens” hierdoor een stuk beter vol kan houden en daarmee dus in een OPWAARTSE spiraal terecht zal komen. Het drinken van water zorgt er namelijk voor dat je hart voldoende zuurstof kan rondpompen in je lichaam waardoor je meer energie zult ervaren gedurende de dag en dus productiever bent.
Water is essentieel
Water is essentieel

Tips

Tot slot wil ik graag een aantal tips met je delen voor het drinken van voldoende water. Persoonlijk vind ik het erg lekker om een smaakje toe te voegen aan het water, bijvoorbeeld door het toevoegen van fruit, groenten, theekruiden of G’nger. Ideaal is het wanneer je water met je mee kan nemen in een handige waterfles. De waterflessen van G’nger zijn hiervoor ideaal als je het mij vraagt. Ze zijn niet alleen erg mooi voor het oog, maar zijn ook nog eens ideaal voor onderweg waardoor je ze gemakkelijk met je mee kan nemen naar werk, sport of gewoon tijdens het wandelen. Bij G’nger hebben ze zelfs een waterfles mét filter, wat ervoor zorgt dat je gemakkelijk een smaakje kan toevoegen aan het water; win-win dus!

Heb jij nu moeite met het drinken van voldoende water gedurende de dag? Probeer dan eens hoe het gaat wanneer je een van deze prachtige waterflessen van G’nger aanschaft. Ik gok dat het drinken van voldoende water dan een stuk gemakkelijker gaat. En daarnaast gembersap bewaren kan voor 2 tot 3 weken gekoeld in de koelkast. 

Gezonde gember groetjes,

Drs. Noortje van den Boom

Bronnen:

[1] https://www.scirp.org/html/5-9402614_58372.htm?pagespeed=noscript

[2] https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/2052

[3] https://link.springer.com/article/10.1007/s41193-016-0129-8

[4] http://www.healthandfood.fr/article/777/show

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Wil jij op de hoogte blijven van de lekkerste G’nger recepten en nieuwe producten?
Schrijf je dan nu in!

© 2024