Hoe wagenziekte voorkomen?

Wagenziekte

Reisziekte of wagenziekte ontstaat doordat je evenwichtsorgaan een andere waarneming registreert. Doordat je stil zit in de auto maar je ogen beweging waarnemen wordt je misselijk en ontstaat wagenziekte. In deze blog vertellen we je wat wagenziekte is, en geven we je tips om het te voorkomen. 

Inhoudsopgave

Waarom wordt je ziek in de auto?

Reisziekte of wagenziekte is ook wel bekend als kinestose, bewegingsziekte. Reisziekte of wagenziekte komt niet alleen voor in de auto maar kan ook in het vliegtuig (luchtziekte), op een boot (zeeziekte) voorkomen. Wagenziekte ontstaat doordat er een verstoring is in het verzenden en ontvangen van informatie in de hersenen. Er ontstaat een probleem bij je evenwichtsorganen. Veel voorkomende klachten zijn: duizeligheid, misselijkheid, slap gevoel, transpireren, hoofdpijn en overgeven.

Wie heeft er last van wagenziekte?

Kinderen zijn vaak degene die het meeste last hebben van reisziekte of wagenziekte. Dit komt omdat het evenwichtsorgaan bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld is. Maar reisziekte of wagenziekte kan ook voorkomen bij volwassen, per persoon is het verschillend of je er gevoelig voor bent. Heb jij vaak last van wagenziekte of reisziekte bekijk dan de tips die we hieronder delen!

Tips om wagenziekte te voorkomen

 • Wees uitgerust wanneer je op reis gaat
 • Eet iets voordat je vertrekt. Niet iets heel groot maar zorg dat je maag wel gevuld is
 • Blijf naar de horizon kijken wanneer je je niet goed voelt
 • Probeer geen boek te lezen of op je mobiel te zitten
 • Frisse lucht doet wonderen
 • Als het kan ga voorin het voertuig zitten
 • Zorg ervoor dat kinderen hoog zitten zodat ze naar buiten kunnen kijken
 • Zorg voor afleiding zoals leuke muziek
 • Probeer te slapen
 • Laat de bestuurder rustig rijden
 • Heb je je rijbewijs? Ga zelf rijden zo ben je voorbereid wat er komen gaat

Gember kan werken tegen misselijkheid en braken. [1] Voeg daarom een scheut gembersap toe aan je fles water of aan je kop thee. Ps, gingershots kunnen natuurlijk ook!

Hoe wagenziekte voorkomen
Hoe wagenziekte voorkomen

Waarom heeft de bestuurder geen last van reisziekte?

Omdat de bestuurder van de auto vaak kan zien wanneer er een snelheidsverandering, hobbel of bocht gaat komen. Zo komt het oriëntatieprobleem minder snel voor bij bestuurders. De gene die achter het stuur zit bepaalt wat voor bewegingen er komen en is daar op voorbereid.  Een weg door de bergen op wintersport kan veel problemen veroorzaken omdat je niet voorbereid bent wanneer er weer een bocht gaat komen.

Bronnen:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024