Gemberplant

Gemberplant

In deze blog lees je alles over de gemberplant. Hoe komt deze plant aan zijn naam? Kun je zelf gember kweken? En is de plant winterhard? En wat kan je er uiteindelijk mee doen? De antwoorden op deze vragen vind je in deze blog. 

Inhoudsopgave

Naam gemberplant

De naam van gember komt van een oud woord, srngaveram, wat hoornwortel betekent. De gemberwortel zelf is afkomstig van de gemberplant. De officiële naam is Zingiber officinale plant. Het is een tropische plant met paars-groene bloemen en geurige stengels. Er bestaan wel meer dan 1300 verschillende soorten gemberwortelplanten [1].

Gemberplant kweken

De gemberplant wordt voornamelijk gekweekt in tropische en subtropische gebieden. Gember is namelijk een tropische plant die houdt van warmte. De gember die wordt gebruikt voor onze G’nger gembersappen komt uit Peru.

Kun je zelf gember kweken?

Het is zeker mogelijk om gember zelf te kweken. Er zijn hier verschillende manieren voor te vinden. Als je zelf aan de slag wilt gaan met het kweken van gember kun je het beste een biologische gemberstronk gebruiken. Verder is het belangrijk geduld te hebben bij het kweken. 

Is de gemberplant winterhard?

Het is een tropische plant dus hij is daardoor niet winterhard. De beste periode om jouw zelfgekweekte gember te oogsten is rond oktober. Ook kan je gedurende de winter de plant binnen zetten in een kas of (woon)kamer. Zo overleeft de plant de winter en kan hij in het voorjaar weer naar buiten toe.

hoe kan je gember kweken?

WIST JE DAT? DE GEMBER VOOR ONZE GEMBERSAPPEN KOMT UIT PERU.

gember kweken

Wat kan je met een gemberplant?

Zelf gember kweken? Hier heb je wel wat geduld voor nodig. Het kost namelijk tijd en aandacht. Maar wat als je eenmaal een gemberplant hebt? Wat kan je er dan mee doen? Kun je hem bijvoorbeeld gebruiken als kamerplant of alleen als specerij in de keuken?

Als kamerplant?

Hoewel we het niet vaak voorbij zien komen kan het prima als kamerplant gebruikt worden. Wel is een warme omgeving belangrijk voor de plant. Doordat het een tropische plant is groeit de plant graag in warme omstandigheden van rond de 25 graden. 

Knol van de plant

Verder kan je natuurlijk de gemberknollen van de plant halen en gebruiken voor verschillende gerechten en drankjes. Hiervoor kun je je zelf gekweekte gember raspen of schillen en snijden en door je gerecht heen doen of er thee van maken. Verder kun je de gember drogen door hem te raspen en vier dagen in een koele donkere ruimte te bewaren. Gedroogde gember blijft tot wel een jaar goed. Ook kan je de gember invriezen, daar is hij ongeveer drie maanden goed.

 

Nog meer vragen over gember. Of wil je weten: waar is gember goed voor? Check dan onze inspiratie pagina. 

Meer inspiratie op doen? Volg ons dan ook op Instagram @gnger.eu voor meer inspiratie en recepten.

Bronnen:

[1] Ginger root, via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/.

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024