Wat is gember?

Wat is gember?

Gember wordt steeds populairder in Nederland, zowel voor gebruik in gerechten als in dranken. Dat het steeds meer geconsumeerd wordt, is heel begrijpelijk. Het is namelijk erg lekker, maar hiernaast ook zeer gezond. Het heeft namelijk diverse positieve effecten op ons lichaam. In dit artikel vertellen we je er meer over en geven we je antwoord op vragen als: wat is gember precies, hoe smaakt het en hoe kun je het gebruiken?

Inhoudsopgave

Verse gember of gemberwortel

Verse gember is verkrijgbaar in de vorm van gemberwortel, afkomstig van de gemberplant. Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de gember zelf als wortelknol onder de grond. De plant zelf is dus niet eetbaar. De plant bestaat uit verschillende losse, lange stengels, welke onder de grond door middel van wortels aan elkaar verbonden zijn. Van het sap van de wortel wordt ons G’nger sap gemaakt. Onze G’nger pure bevat maar liefst 94% gember en is dus een makkelijk te gebruiken zonder dat je zelf hoeft te schillen of persen.

Groente of fruit?

Je zal je nu misschien afvragen of het nu eigenlijk een groente of fruit is? Op deze vraag is eigenlijk geen duidelijk antwoord te geven, omdat het in geen van beide categorieën valt. Het is namelijk geen groente of fruit, maar een specerij/kruid. Je vindt het in de supermarkt vaak in de buurt van andere kruiden zoals munt en tijm.

De smaak

De smaak is niet eenvoudig te omschrijven en niet te vergelijken met smaken van andere voedingsmiddelen. De smaak kenmerkt zich door een frisse, citroenachtige aroma. De smaak is vrij krachtig, zeer kruidig en sterk. Het heeft een vrij uitgesproken smaak en is vrij stevig van consistentie.

Welk deel kan je eten?

In principe kun je de gehele wortel eten, in gerechten verwerken of in dranken gebruiken. De bruinige schil van de wortel is weliswaar iets droger dan de gele binnenkant van de wortel, maar kan ook prima geconsumeerd worden. Je hoeft het dus eigenlijk alleen af te spoelen voor gebruik. Indien je de schil van de wortel toch liever niet gebruikt, kun je natuurlijk altijd even schillen voor gebruik.

Wat is gember
wat is gember

Als onderdeel van een recept

Gember is tegenwoordig op veel plekken te koop. Zelfs in de meeste supermarkten kun je het kopen. Je vindt de stukken gemberwortel vaak los in een krat en je kunt hier zelf een stuk in de gewenste grootte uitkiezen. Het is een zeer veelzijdig ingrediënt en wordt dan ook gebruikt in een breed scala aan recepten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Aziatische gerechten, soepen en sauzen, maar ook diverse dranken zoals thee en bier. 

Wat doet gember in een gerecht?

Het geeft een gerecht een frisse en licht pittige smaak. Er is maar een kleine hoeveelheid nodig om de heerlijke smaak in een gerecht terug te laten komen. Je kunt gember dus echt zien als een kruid om een gerecht mee op smaak te maken. De smaak is vaak makkelijk te herkennen in gerechten.

Is het goed voor je?

Zoals hierboven al vermeld, is het erg gezond en heeft het diverse positieve effecten [1] op het menselijk lichaam. Zo heeft gember een stimulerend effect op de spijsvertering, helpt het tegen misselijkheid en kan het helpen tegen een hoge bloeddruk.

De nadelen

Naast de vele gezondheidsvoordelen, heeft gember ook enkele (mogelijke) nadelen. Dit kan met name aan de orde zijn als je (te)veel consumeert. Op het moment dat je TE veel consumeert kan het namelijk zorgen voor brandend maagzuur en/of gasvorming. De meerderheid van de mensen ondervindt echter geen nadelen van het gebruik, zeker niet bij een niet overdadig gebruik van gember.

G’nger gembersappen

Vind jij de smaak van gember lekker en wil je gemakkelijk een gemberthee of gembershot tot je kunnen nemen? In onze shop kun je gemakkelijk gembersap kopen

Bronnen:

[1] Gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van gember, via: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/169662-gember-gezondheidsvoordelen-en-voedingswaarde-van-gember.html

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024