Gember en cholesterol

Gember en cholesterol

Lieve “G’nger Lovers”

We leven tegenwoordig veelal in en rondom het huis want #thuiswerken en zitten daardoor gedurende vele uren per dag, en doen dus minder aan beweging. Nu hoef ik, als arts, jou natuurlijk niet uit te leggen dat regelmatig bewegen essentieel is voor een goede gezondheid. Het dagelijks consumeren van G’nger in combinatie met voldoende beweging zorgt namelijk ook voor een gezonde spijsvertering, en heeft een positieve invloed op een gezond cholesterolgehalte. Ook voor een optimale bloeddruk is dit absoluut essentieel. In deze blog lees je alles over gember en cholesterol, maar ook over gember en insuline, gember en spijsvertering en gember en een hoge bloeddruk.

Inhoudsopgave

Wat is cholesterol? 

Cholesterol is een vetachtige substantie die van nature voorkomt in ons lichaam, en onder andere nodig is voor de aanmaak van nieuwe cellen. Echter, wanneer je een teveel aan cholesterol hebt, ook wel hypercholesterolemie genoemd, kan dat leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Hart- en vaatziekten zijn hier een belangrijk voorbeeld van. Om je cholesterolgehalte op een gebalanceerd niveau te houden, is een gezond voedingspatroon met voldoende beweging essentieel. G’nger mag hier absoluut niet in ontbreken. Gember en cholesterol is dus een goede combinatie!

Gember en insuline

Ook heeft gember een positieve invloed op de werking van insuline en de insulinegevoeligheid in je lichaam. Gember verbetert namelijk de werking van insuline en de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen. Door deze werking is in staat om de opname van glucose in je vet en spiercellen te verhogen, hierdoor zal je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller dalen. Dit kan je helpen bij insulineresistentie en overgewicht.

Gember en diabetes

Een onderzoek met volwassenen (leeftijd 18 jaar en ouder) met diabetes mellitus type 2 wees uit dat het dagelijks gebruiken van gember leidde tot 12% verlaging van het nuchtere bloedsuikergehalte [1,2]. Daarnaast is ook aangetoond dat de bloedsuikerspiegel wordt verlaagd bij vrouwen met diabetes gravidarum (zwangerschapsdiabetes).

gember en cholesterol
Gember en cholesterol

Spijsvertering en Gember

Verder zorgt gember ervoor dat de pancreas (alvleesklier) stimuleert tot het produceren van enzymen die de spijsvertering bevorderen. Hierdoor zal de maag sneller samentrekken waardoor de inhoud ook sneller naar de darmen zal worden getransporteerd. Het opgeblazen gevoel zal hierdoor afnemen.

Wat doet gember met je darmen?

Gember verbeterd de peristaltiek (samentrekkingen van de darmen), waardoor ook winderigheid kan afnemen. Persoonlijk vind ik het daarom altijd prettig om voorafgaand aan mijn maaltijden gember met citroen te drinken. Andere lekkere samenstellingen van drankjes met gember, kun je ook vinden op de website van G’nger.

Gember en hoge bloeddruk

Alsof dit nog niet voldoende reden is om dagelijks gember van G’nger te consumeren blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek ook het sterke vermoeden dat gember een positieve invloed heeft op het tegengaan van hypertensie (een te hoge bloeddruk) doordat het een bloed verdunnend effect heeft [3]. Mede door dit bloed verdunnende effect kan het helend zijn bij migraine [4].

Kortom er zijn vele belangrijke gezondheidsvoordelen van gember, en dan bedoel ik de 100% natuurlijke en biologische variant zonder toegevoegde suikers van G’nger. Persoonlijk zou ik je willen adviseren om een kijkje te nemen op de website van G’nger onder het kopje “G’nger Inspiratie” om jouw favoriete dagelijkse gembersapje samen te stellen.

Vond je deze blog nou leerzaam en/of heb je nog vragen naar aanleiding hiervan? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren. Dit vind ik zelfs alleen maar leuk. Check ook de pagina G’nger inspiratie voor meer gember recepten

Let wel, voor het suppleren van gember bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners is mijn advies om ook altijd je behandelend arts te raadplegen

Gezonde gember groetjes,

Drs. Noortje van den Boom

Bronnen:

[1] Nafiseh Khandouzi et al. The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients. Iran J Pharm Res.2015 Winter; 14(1): 131–140. PMCID: PMC4277626

[2] Makhdoomi Arzati M et al. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin A1c, and lipid profiles in patients with type 2 diabetes. Int J Endocrinol Metab. 2017;15(4):e57927.

[3] Ghayur MN, Gilani AH, Afridi MB, Houghton PJ. Cardiovascular effects of ginger aqueous extract and its phenolic constituents are mediated through multiple pathways. Vascul Pharmacol. 2005 Oct;43(4):234-41. doi: 10.1016/j.vph.2005.07.003. Epub 2005 Sep 12. PMID: 16157513.

[4] Mustafa T et al. Ginger (Zingiber officinale) in migraine headache. J Ethnopharmacol. 1990;29(3):267-73.

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Facebook
Pinterest
Email

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor de G’nger nieuwsbrief! 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van alle exclusieve updates en aanbiedingen. Plus, je ontvangt direct 10% korting op je eerste bestelling!

© 2024